Les matemàtiques de la música

Molts cops hem sentit que hi ha gent més de ciències i gent més de lletres. On hi tenen cabuda els músics? 🙂 Doncs la veritat és que no ho sé però el que està clar és que la música i les matemàtiques estan intrínsecament relacionades. M’agradaria, desde la meva vessant ‘freaky’ d’informàtic que sóc explicar algunes coses que molts sabreu, d’altres no i us faran gràcia i que a mi la veritat és que em meravellen.

Alguns haureu vist més d’un cop que per denotar el LA es fa servir el numero 440. Aquest 440 és una frequència. això vol dir, fer alguna cosa 440 vegades per segon. Doncs sí, aneu ben encaminats, si fem vibrar una corda 440 vegades per segon, obtindrem un senyor LA. La gracia és que ara aplicarem les matemàtiques. Si agafem i dividim 440 entre 2, tenim 220 Hz i sabeu què tindriem? El LA de l’octava més avall!!! Increible. Tornem a dividir, 110Hz, doncs sín, el LA de més avall encara. Per últim, dividim altre cop i tenim que el LA més baix que sentim és el LA1 (A1) que es produeix quan la corda vibra 55 vegades per segon. Si per el contrari multpliquem el 440 per 2, tenim el LA5, etc.

Si volguessim trobar els 12 semitons d’una escala, nomès caldria dividir en parts iguals la diferència entre un LA (440 per exemple) i el següent LA (880). D’aquesta manera, trobariem les frequències de totes les notes.

Total, que segons aquesta representacio numèrica de les notes, es poden trobar també moltes altres coses. Per exemple, per trobar les notes d’un acord, cal trobar aquelles freqüencies que entre elles mantenen una relació de 3:2.

Una altra observació: Com que a octaves baixes les notes estan molt juntes (de LA1 a La2 nomès hi han 55Hz) i a octaves altes, les freqüències estan molt separades (de LA4 a La5 hi ha 440Hz) és normal que alhora de guardar aquestes freqüències en un ordenador per exemple, no es destini la mateixa precisió a les notes altes que a les baixes ja que tenir una percisió d’1Hz al La5 no té el mateix impacte que al La5 m’enteneu? 😉

Bé, s’ha acabat el freakisme per avui! Algú ha entès alguna cosa?? 😛 😛

Anuncis
Published in: on Abril 7, 2008 at 11:10 pm  Comments (1)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://arquer.wordpress.com/2008/04/07/les-matematiques-de-la-musica/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentDeixa un comentari

  1. Quin embolic!!!! Com que no soc músic jo en tinc prou amb deixar-me portar per la música i l’emoció que em provoca. Salut!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: